Lički krupir

AGROVELEBIT, LOVINAC

Krumpir se u modernom svijetu smarta namirnicom koja deblja usljed poistovjećivanja s trendom brze hrane (pomfrita), stoga je važno istaknuti da kuhani krumpir ili krumpir pripremljen kao Ličke pole ima znatno manje kalorija od primjerice kuhane tjestenine ili riže. Važno je napomenuti da krumpir sadrži znatne količine vitamina C i B kompleksa.

Na području Velebita radi specifičnih agro-klimatskih uvjeta okus krumpira je brašnast, odnosno prhak upravo radi većeg postotka suhe tvari, to čini lički krumpir posebnijim u odnosu na krumpire proizvedene u drugim područjima.

Općina Lovinac je osnovala tvrtku Agrovelebit kako bi revitalizirala proizvodnju Ličkog krumpira, odnosno kako bi se nastavio projekt Poljoprivredne zadruge Lovinac koja je završila u stečaju. Kroz taj projekt je napravljena i zaštita Ličkog krumpira.